Švédsko - Nemecko 5:2 vo štvrťfinále, Tre Kronor proti Čechom

12.05.2011 Celý región

Bratislava 11. mája (TASR) - Švédski hokejisti naplnili štvrťfinálové prognózy na MS v Bratislave, keď v stredu večer vyhrali nad Nemeckom 5:2. "Tre Kronor" sa v piatkovom semifinále o 16.15 stretnú s obhajujúcimi šampiónmi z Česka.
štvrťfinále:
 
Švédsko - Nemecko 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)
Góly: 1. Thörnberg (Berglund), 16. Berglund (Thörnberg, Fasth), 25. Persson (Nilssson, Ekman), 29. Eriksson (Rundblat, Nilsson), 50. Thörnberg (Berglund, Pääjärvi) - 3. Barta (Mauer, Kink), 39. Wolf (Rankel, Holzer)
Rozhodcovia: Ronn (Fín.), Šindler (ČR) - Semionov (Est.), Terho (Fín.)
vylúčení: 4:7 na 2 min.
presilovky a oslabenia: 0:0
8986 divákov.
 
Švédsko: Fasth - Petrasek, Gunnarsson, Kronwall, Rundblad, Erixon, Fernholm, Ekman - Pääjärvi, Berglund, Thörnberg - Nilsson, Persson, Eriksson - Silfverberg, Kruger, Tedenby - Wallin, Bäcklund, Sjögren - Ericsson
Nemecko: Endras - Krüger, Dietrich, Holzer, Braun, Lavallee, Hördler, Reul, Goc - Wolf, Hospelt, Rankel - Reimer, Ullmann, Müller - Tripp, Schutz, Gogulla - Mauer, Barta, Kink
 
Švédi vleteli do zápasu ako uragán, už ich prvá akcia po buly bola nebezpečná. Vzápätí dali gól a v druhom kole striedaní mohli pridať druhý. Keď aj tretia švédska línia rozvila útočnú kombináciu, vyzeralo to na jasnú dominanciu favorita, ale súper vypichol puk a Barta po úniku na ľavej strane vyrovnal. Prvá tretina sa potom niesla dlho v znamení vyrovnaného a obojstranne dynamického hokeja, ktorý postupom času klesal do priemerného obrazu. Útlm nadšene bojujúcich Nemcov, ktorí mali aj čisté šance, využil v 16. minúte kanonier Berglund na 2:1.
Švédi v druhej tretine úplne ovládli dianie vďaka tomu, že opäť dali pomerne rýchly gól. Do systematickej prevahy sa dostali vďaka vylučovaniu protivníkov a hoci presilovky nevyužili, medzitým už zvýšili na 4:1. Húževnatí Nemci prežili horúce minúty a v závere druhého dejstva vystrčili rožky. Podarilo sa im znížiť a záverečnú poldruha minútu "dusili" favorita v jeho obrannom pásme.
Aj tretiu časť začali Švédi aktívne a vybojovali presilovku, po nej síce mohli dvakrát inkasovať, ale potom opäť prevzali opraty do vlastných rúk. Nilsson trestuhodne zahodil 100-percentnú šancu a o niečo neskôr v podobnej situácii nezaváhal "muž zápasu" Thörnberg. Trojgólový náskok desať minút pred klaksónom priniesol na švédske čepele pokoj, naopak Nemci stratili fazónu. Potom "tri korunky" prehajdákali sériové (aj dvojnásobné) početné výhody a Nemci tri minúty pred koncom trafili žŕdku. Tým sa definitívne skončili ich ambície na semifinále, lebo Švédi záver odkontrolovali.
 
Rickard Wallin, kapitán Švédska: "Myslím, že sme hrali veľmi dobre. Bolo to o vášni a o nasadení. Využili sme väčšinu šancí a výborne zachytal náš brankár. Páčila sa nám atmosféra bolo plno a to je radosť hrať. Dúfam, že sa nám bude dariť aj v semifinále a že cez Česko postúpime."

Felix Schütz, útočník Nemecka: "Cítili sme, že môžeme dosiahnuť viac ako len štvrťfinále. Preto sme teraz, krátko po zápase veľmi sklamaní. Zápas nám nevyšiel podľa predstáv, zahodili sme šance a Švédi boli naopak efektívni. Myslím si ale, že celkovo sme na šampionáte presvedčili, že patríme medzi najlepších."
 

Vyberte región